Шафа витяжна. В чому різниця?

Шафа витяжна. В чому різниця?

Шафа витяжна незамінна при роботі з хімічними реактивами. Захистити оператора від небезпечних випарів – основне завдання, з яким має справлятися витяжна шафа.

Являє собою шафа витяжна конструкцію, що складається з робочої зони з витяжкою з переднім підйомним захисним екраном у верхній частині, і нижньої частини, яка найчастіше заповнюється вентильованими тумбами. В основі витяжної шафи – міцний металевий каркас зі сталевих труб. І є регулювання за рівнем підлоги.

Оскільки хімічних речовин, експериментів та робіт із ними безліч, існують різні витяжні шафи, які умовного можна розділити за призначенням.

Витяжні шафи за видами робіт

Витяжна шафа може бути:

  • Металева – суцільнометалева витяжна шафа загального призначення для роботи з різними кислотами та лугами, органічними та летючими речовинами.
  • Хімічна – спеціальна витяжна шафа з облицюванням з хімічно стійкого HPL пластику, призначена для робіт із небезпечними речовинами, розчинниками, кислотами та лугами високої концентрації.
  • Кислотостійка – шафа витяжна з монолітним склопластиковим куполом, стійка до випаровування кислот, підходить для роботи з особливо агресивними реагентами, органічними речовинами, нафтопродуктами, важкими газами, ЛЗР та інше.
  • Великогабаритна – підлогова витяжна шафа для роботи з габаритним обладнанням та великими установками.
  • Муфельна – витяжна шафа для встановлення муфельних печей, сушильних шаф та іншого нагрівального обладнання.
  • Демонстраційна – витяжна шафа для демонстрації дослідів із оглядом з двох сторін, найчастіше використовується у навчальних лабораторіях.

Матеріали, з яких виготовляється витяжна шафа

Робоча поверхня в шафу витяжну підбирається теж виходячи з хімічних матеріалів та рідин, що використовуються в лабораторії. Порівняльна таблиця впливу речовин на стільницю тут – матеріали робочих поверхонь.

Метал, з якого виготовляється витяжна шафа, покривається спеціальною епоксиполіефірною фарбою. Порошкове покриття металу надає йому стійкості до вологи, ультрафіолету, агресивних середовищ, перепадів температур, знижує ризик подряпин, збільшує удароміцність, захищає від корозії, а також надає поверхні естетичного вигляду та збільшує термін експлуатації.

Захисний екран виготовляється з багатошарового протиударного скла триплекс або загартованого скла.

Конвекція повітря у робочій зоні витяжної шафи

У робочій зоні витяжної шафи відбувається постійна конвекція повітря для того, щоб потенційно небезпечні для здоров'я пари, не просочувалися в приміщення лабораторії.

Щоб забезпечити рівномірні повітряні потоки, в шафу витяжну встановлюються знімні вентиляційні панелі. А для усунення виникнення повітряних вихорів під час закриття екрану, у витяжних шафах Експерт реалізовано систему «байпас».

Система байпас знижує лінійну швидкість в отворі, зменшує турбулентні потоки, нормалізує витяжку. Таким чином, під час закриття екрану не розлітаються документи, не розгоряється вогонь, не падає лабораторний посуд тощо.

Електрика у витяжній шафі

Для освітлення робочої зони шафа витяжна Експерт укомплектована вологозахищеним світлодіодним світильником.

У витяжній шафі обов'язково обладнано кілька розеток та диференціальний автомат для захисту від пошкоджень електромережі. Встановлюються розетки поза робочою зоною на бічних панелях або під стільницею.

У витяжних шафах Експерт розетки із захисною кришкою і розміщені стандартно на бічних панелях, тому можна не турбуватися про випадкове попадання в них бризок, рідин.

Додатково витяжна шафа може комплектуватися:

  • лабораторним краном для подачі води та/або газу, вакууму;
  • хімічно стійким зливом або раковиною;
  • вентилятором;
  • нагрівальною плитою;
  • контролером та/або монітором повітряного потоку;
  • хімічно стійкою капсулою у лівій тумбі з примусовою вентиляцією для зберігання реактивів.

Функціональне доповнення до витяжної шафи

У витяжну шафу Експерт може бути інстальована функціональна панель управління. Ця панель - багатофункціональна система моніторингу, за допомогою якої можна керувати: екраном, режимом вентиляції, електроживленням і освітленням. Система просигналізує, якщо в шафі критично підвищилася температура або екран піднято вище за рекомендоване положення.

Як і всі вироби, шафа витяжна потребує догляду

Правила експлуатації:

  1. Оберігати виріб від механічних пошкоджень. Не кидати на стільницю важкі предмети.
  2. Уникати пошкоджень хімічних реактивів. Відразу прибирати, при випадковому розливі.
  3. Регулярно проводити санітарну обробку поверхонь.
  4. Періодично робити технічний огляд.

Модельний ряд та габаритні розміри

Шафа витяжна - це складний виріб, призначений для забезпечення безпеки роботи в лабораторії. Від якості матеріалів та конструкторських рішень під завдання конкретної лабораторії безпосередньо залежить ефективність видалення токсичних парів, газів з робочої зони та запобігання їх поширенню.

Детальний опис моделей та габаритні розміри витяжних шаф Експерт – у каталозі.

Надати професійну консультацію завжди готові наші продакт-фахівці та рекомендувати ту витяжну шафу, яка найкраще відповідатиме роботі вашої лабораторії.

Довірте свою лабораторію експертам!

  • Власне виробництво

    Наше виробництво лабораторних меблів повного циклу. Технологічний процес повністю автоматизований і виключає помилки, що виникають при ручній праці.

  • Індивідуальні рішення

    Працюючи з нами, ви можете бути упевнені, що ми знайдемо найкраще і найбільш оптимальне рішення саме для вашої лабораторії, для вашого бізнесу.

  • Гарантія якості

    Ми перший і поки єдиний виробник лабораторних меблів в СНД, сертифікований відповідно до вимог міжнародного стандарту якості ISO 9001:2015, ISO 13485:2016 і ISO 14001:2015.

  • Міжнародний досвід

    Нашими меблями оснащені лабораторії в Україні, Казахстані, Білорусі, Грузії, Молдові, Вірменії, Таджикистані, Азербайджані та інших країнах ближнього і дальнього зарубіжжя.

Запишіться на консультацію
з облаштування лабораторії прямо зараз!

Залиште заявку і ми зв'яжемось з вами найближчим часом.